Dit kan door op het hart icoon rechtsboven bij het product te klikken, of op de productpagina door te klikken op hetzelfde
hart icoon.
Ventilatie en Tochtwering
Ben je op zoek naar reserveonderdelen of bijbehorende producten voor je klus? Op de website staat ons gehele assortiment. Per artikel vind je de bijbehorende producten.
Kom je er niet uit? Vraag je lokale bouwmarkt om hulp. De specialisten aldaar zullen je verder helpen!
Een overdrukrooster wordt geplaatst in situaties, waarbij het wenselijk is om de luchtstroom in één richting plaats te laten vinden. Bij mechanische ventilatie en een afzuigkap wordt het overdrukrooster direct op het luchtkanaal aangesloten en op de buitenmuur gemonteerd. Hierdoor wordt de vochtige lucht naar buiten geblazen en kan de koude buitenlucht niet terug naar binnen door het dichtvallen van de terugslagklep.
De terugslagklep of beweegbare lamellen van een overdrukrooster zorgen ervoor dat het rooster wordt geopend bij overdruk en weer sluit als de overdruk wegvalt.
Een flexibele aluminium buis wordt gebruikt voor luchttoevoer en -afvoer van ventilatiesystemen, wasdrogers en afzuigkappen. Deze buis is bestand tegen temperaturen van -30°C tot +250°C.
Het aluminium materiaal heeft een dikte van 100 mµ (micron) en is bestand tegen een druk van 2000 pa (Pascal).
Ronde stalen ventilatiebuizen worden ook wel spiraalbuizen of spiralobuizen genoemd. Dit assortiment gegalvaniseerde buizen en hulpstukken wordt vaak toegepast bij een centraal gestuurde ventilatie of systemen met een WTW (Warmte-Terug-Win)unit.
De gladde binnenwand draagt bij aan een goede luchtstroom en de rubberen afdichting zorgt voor een stevige, luchtdichte verbinding. Met luchtdichtheidsklasse D voldoen de producten aan alle Europese normen voor ronde, stalen luchtkanalen (EN 12237). Dit ventilatiesysteem kan worden toegepast tot een maximale temperatuur van 200⁰C.
Afhankelijk van specificaties (aan-uit-, timer- of vochtsensorventilator) wordt de ventilator met twee of drie draden aangesloten. Bekijk de installatievideo's voor een uitgebreide instructie.
Bereken allereerst de inhoud van de ruimte in m3. Bepaal op basis van de ruimte hoeveel keer per uur deze ververst moet worden:
Toilet 3-5 keer per uur, badkamer 5-7 keer per uur, keuken 7-9 keer per uur, overige ruimtes 4-6 keer per uur.
Vermenigvuldig de inhoud van de ruimte met het aantal keer per uur dat deze ververst moet worden. Selecteer vervolgens de juiste ventilator op basis van de ventilatiecapaciteit (in m3 / uur).
De flexibele witte PVC-buis wordt onder meer gebruikt voor de luchttoevoer en -afvoer van ventilatiesystemen en wasdrogers. Je sluit de buis aan op de slangaansluiting van bijvoorbeeld de wasdroger en legt de slang naar buiten. Op die manier zorgt de PVC-buis voor de aanvoer van frisse lucht en de afvoer van vochtige lucht. De buis is bestand tegen temperaturen van -10°C tot +80°C.
De flexibele aluminium- of PVC-buis wordt onder meer gebruikt voor luchttoevoer en -afvoer van ventilatiesystemen en wasdrogers. Deze buizen zijn bestand tegen temperaturen van -30°C tot +110°C.
Vlakkanaalbuizen worden gemaakt van kunststof. Deze kunststof luchtkanalen worden gebruikt als ventilatiesysteem voor luchttoevoer en -afvoer. Door de compacte vormgeving worden de PVC-vlakkanalen vaak toegepast als inbouwoplossing, bijvoorbeeld boven keukenkasten, maar ook om een afzuigkap aan te sluiten op een afvoerkanaal. Het systeem bestaat uit kanalen van 110x55 mm en 220x55 mm, waarbij de 110 mm variant eenvoudig samengevoegd wordt tot 220 mm. Door de rechthoekige vormen zijn deze makkelijker te verwerken dan een ronde buis. De verbindingen dienen afgedicht te worden met het bijbehorende vlakkanaal afdichtingstape. De producten zijn bestand tegen een temperatuur van maximaal 80⁰C en hierdoor geschikt voor diverse ventilatie- en luchtafvoertoepassingen.
Verwarming
De inlage van de cv-beugel is zowel geluids- als trillingsdempend. Dit zorgt ervoor dat je geen last ervaart van de werking van de cv-installatie.
De radiator hoeft niet aangesloten te worden op de cv-installatie om te verwarmen. Je kunt de stekker in het stopcontact stoppen en de elektrische radiator zal de kamer gaan verwarmen.
Wij adviseren om een volledig gevulde en compleet afgemonteerde elektrische radiator te plaatsen. Laat het plaatsen van een elektrisch verwarmingselement in een handdoekradiator over aan een erkende installateur i.v.m. de juiste verhouding water en anti-vries in de radiator. Bovendien mag het vermogen van de radiator niet hoger zijn dan het wattage van het verwarmingselement.
Ja, voor de meeste handdoek- en verticale designradiatoren zijn er diverse reserve-onderdelen verkrijgbaar.
Roestvorming ontstaat in de meeste gevallen door verkeerd gebruik of een verkeerde installatie. Om roestvorming te voorkomen, adviseren wij het volgende:
- Plaats de radiator minimaal 1,5m vanaf de douche, toilet of wastafel.
- De radiator mag niet rechtstreeks in contact komen met waterstralen en/of zeepresten.
- Schoonmaken met bijtende stoffen zoals ammoniak / chloor is niet toegestaan.
- Ventileer de ruimte volgens de geldende richtlijnen.
- Droog geen natte handdoeken op de radiator, maar maak gebruik van een handdoekbeugel, waarbij de handdoeken vóór de radiator hangend kunnen drogen.
- Voorkom beschadigingen aan de laklaag door handdoeken met ophang-ringen, sierraden, horloges, stofzuiger, etc.
- In veel gevallen ontstaat roestvorming bij de aansluitingen van de radiator, doordat er bij het aandraaien te veel kracht wordt gebruikt, waardoor er scheurtjes in de lak ontstaan.
Vóór het installeren van het radiator-kraanwerk en radiator-stoppen, kunnen de aansluitingen worden voorzien van een extra laklaag d.m.v. een lakstift, om scheurtjes in de lak te voorkomen.
Een paneel- of plaatradiator wordt aangesloten door middel van een radiatorkraan en een voetventiel.
In kamers met een centrale thermostaat worden handbediende radiatorkranen geplaatst. In andere ruimtes plaats je radiatorkranen met thermostatische radiatorknoppen. Afhankelijk van de positionering van het leidingwerk en de radiatorknop, wordt gekozen voor een radiatorkraan in een rechte, haakse of haaks-verkeerde uitvoering.
Zorg ervoor dat de thermostatische radiatorknop nooit boven de radiator uitsteekt, om beïnvloeding door de warmte van de radiator te voorkomen. Het voetventiel dient in de onderste radiator-aansluiting gemonteerd te worden. De radiatorkraan wordt geplaatst in één van de bovenste aansluitingen. Dit kan zowel aan dezelfde zijde, als kruislings tegenover elkaar. In de twee overgebleven aansluitingen wordt een ontluchter en een aftapper gemonteerd.
Om de juiste radiatorafmeting en benodigde warmtecapaciteit te kiezen, zijn er enkele stappen die je kunt volgen:
1. Bereken de inhoud van de te verwarmen ruimte in m3 (lengte x breedte x hoogte).
2. Bepaal, afhankelijk van de ruimte, de benodigde wattage per m3: slaapkamer, toilet of gang: 60 watt, keuken: 65 watt, studeer- of woonkamer: 77 watt, badkamer: 85 watt
4. Verminder bij goed geïsoleerde ruimtes het benodigde wattage met 10-20%. Verhoog bij slecht geïsoleerde ruimtes het benodigde wattage met 10-20%.
5. Selecteer één of meerdere radiatoren met het totaal benodigde wattage voor de betreffende ruimte.
Verzinkt stalen buizen worden gebruikt in centrale verwarming installaties met radiatoren. In het algemeen wordt de cv-ketel aangesloten met 22mm cv-buis en de aftakkingen naar de radiatoren met 15 mm cv-buis.
In sommige verticale radiatoren bevindt zich een keerplaatje / scheidingsschotje tussen de aansluitingen. Deze zorgt ervoor dat het warme aanvoerwater op de juiste manier door de radiator wordt gelei en niet direct de radiator verlaat via de retouraansluiting. Het is van belang dat het schotje altijd tussen de aanvoer altijd 'en retour' is gepositioneerd. Indien de radiator op de bovenste aansluitingen wordt aangesloten, kan de radiator worden omgedraaid zodat het schotje zich aan de bovenkant bevindt.
Indien zowel de aanvoer als retour op de bovenste aansluitingen van de radiator worden aangesloten, dient een zgn Stijgbuis of Stromingsbuis toegepast te worden. Deze zorgt ervoor dat het warme water niet direct via de bovenkant de radiator weer verlaat.
De stromingsbuis geleidt het warme water eerst naar beneden in de radiator en door deze betere doorstroming ontstaat een optimale warmte-afgifte van de radiator.
Gas
Om een rubberen gasslang te vervangen, moet je een paar stappen doorlopen.
1. Draai de gaskraan dicht.
2. Draai met behulp van een steeksleutel of bahco de moeren aan beide zijden van de gasslang los.
3. Haal de moeren en de slang voorzichtig los.
4. Pak de nieuwe rubberen gasslang en leg deze zoals de oude gasslang lag.
5. Draai de moeren vast en open de gaskraan.
6. Controleer of er geen gas lekt bij de uiteindes van de slang.
Voor de zwarte rubberen gasslangen geldt het advies om deze jaarlijks te controleren op uitdroging en (haar)scheurtjes. Verder is het raadzaam om de gasslang na 5 jaar gebruik te vervangen. De gele flexibele RVS gasslangen hebben geen houdbaarheidsdatum en gaan levenslang mee. In tegenstelling tot rubberen gasslangen mogen mogen de RVS-uitvoeringen achter een fornuis met onderbouwoven worden gemonteerd.
Bevestigingsmaterialen
De inlage van de cv-beugel is zowel geluids- als trillingsdempend. Dit zorgt ervoor dat je geen last ervaart van de werking van de cv-installatie.
Een dook, ook wel een koperen dook genoemd, is bevestigingsmateriaal dat veel wordt gebruikt in de loodgieterij. Het is een koperen huls of busje dat wordt gebruikt om leidingen of buizen aan elkaar te bevestigen. Een vijs, ook wel een schroef genoemd, is een bevestigingsmiddel dat bestaat uit een cilindrische metalen staaf met een schroefdraad. Het wordt gebruikt om verschillende onderdelen van sanitair, zoals leidingbeugels, vast te zetten. Het gebruik van een dook of vijs is afhankelijk van de specifieke installatie en het type bevestiging dat nodig is.
Tyleen koppelingen zijn eenvoudig in gebruik en kunnen zonder speciaal gereedschap gemonteerd worden. Knip of zaag de tyleen waterleiding haaks af en steek deze vervolgens tot aan de stootrand in de koppeling. Draai hierna de wartelmoer met de hand stevig aan. Dit maakt de verbinding waterdicht en klaar voor gebruik.
Buizen en Fittingen
Een buisrozet of afdekrozet zorgt voor een nette afwerking, op de plek waar het leidingwerk door de muur of plafond loopt. Buisrozetten zijn verkrijgbaar in de meest gangbare buisdiameters: 12mm, 15mm, 16mm, 20mm, 22mm en 28mm en zijn te koop in de kleuren wit, chroom, antraciet en zwart.
Om een knelfitting goed en strak te monteren, draai je de moer eerst met de hand stevig aan. Vervolgens draai je de moer aan met een passende steeksleutel in één volledige draai. We helpen je een handje om de juiste steeksleutel te kiezen: Knelfitting 12mm = Sleutel 19. Knelfitting 15mm = Sleutel 24. Knelfitting 22mm = Sleutel 32
Je kunt een knelfitting niet in de muur wegwerken. Gebruik voor een koperen buis altijd soldeerkoppelingen, wanneer deze in de muur weggewerkt worden.
Voor de hoofdleidingen in huis maak je het vaakst gebruik van een knelfitting met een diameter van 22 mm. Voor aftakkingen vanaf de hoofdleiding naar kranen in huis maak je gebruik van 12 mm of 15 mm knelfittingen.
Een riolering van PPC kan worden toegepast als alternatief voor een traditioneel PVC-systeem. PPC is milieuvriendelijker; de verbindingen worden gemaakt aan de hand van rubberen ringen. Bovendien is de verbinding corrigeerbaar, zodat iedere doe-het-zelver dit systeem gemakkelijk kan aansluiten.
Roodkoperen buizen worden gebruikt voor sanitair-, drinkwater- en gasinstallaties. Dit komt omdat het koperen materiaal corrosiebestendig is, en een antibacteriële en desinfecterende werking heeft. Desalniettemin kunnen koperen buizen ook worden ingezet voor cv-leidingwerk.
Een soldeerverbinding wordt toegepast wanneer de leiding wordt wegegewerkt in een vloer of muur. Knelfittingen zijn niet toegestaan om te worden weggewerkt in een vloer of een muur.
Verzinkt stalen buizen worden gebruikt in centrale verwarming installaties met radiatoren. In het algemeen wordt de cv-ketel aangesloten met 22mm cv-buis en de aftakkingen naar de radiatoren met 15 mm cv-buis.
Tyleen koppelingen zijn eenvoudig in gebruik en kunnen zonder speciaal gereedschap gemonteerd worden. Knip of zaag de tyleen waterleiding haaks af en steek deze vervolgens tot aan de stootrand in de koppeling. Draai hierna de wartelmoer met de hand stevig aan. Dit maakt de verbinding waterdicht en klaar voor gebruik.
Kranen, afsluiters en toebehoren
De meeste Sanivesk-hoekstopkranen zijn voorzien van een 10mm of 12mm knelaansluiting. Deze kan direct op de koperen waterleiding worden aangesloten. Het is ook mogelijk om de wartel en knelring van de hoekstopkraan te verwijderen en hierop een flexibele (drink)waterslang te monteren. Dit is mogelijk met een 3/8" binnendraad aansluiting.
Een hoekstopkraan zorgt voor het plaatselijk afsluiten van de watertoevoer. Door middel van het afsluiten van deze hoekstopkraan kunnen werkzaamheden aan het reservoir, zoals reparatie of vervanging plaatsvinden zonder het totale waterleidingsysteem af te sluiten. Hoekstopkranen zijn ook geschikt voor het aansluiten van de wastafelkraan op het waterleidingnet.
Een douche- of badkraan wordt gemonteerd met behulp van zogenaamde S-koppelingen. Met een S-koppeling vang je het verschil op in de hart-afstand tussen de leidingen. Vaak worden de S-koppelingen meegeleverd met de kraan. Wij adviseren om gebruik te maken van Loctite 55 afdichtingsdraad. Na het vastdraaien kan de verbinding namelijk nog onder een hoek van 45 graden worden teruggedraaid.
Alle Sanivesk-wasmachinekranen zijn standaard uitgevoerd met een beluchter. Een beluchter zorgt ervoor dat de leiding bij eventuele onderdruk niet wordt leeggetrokken.
Wil je extra veiligheid? Kies dan voor een wasmachinekraan met keerklep. Deze voorkomt dat er water terugloopt in de waterleiding en vormt hiermee een extra bescherming voor het drinkwater.
Afdichting en gereedschap
Je gebruikt afdichtingsringen om een waterdichte verbinding te maken tussen schroefverbindingen. Ze dienen erom om het lekken van aansluitingen tegen te gaan. Afdichtingsringen zijn in veel formaten beschikbaar.
Je kunt afdichtingstape of schroefdraadtape zeker voor gas en water gebruiken. Let hierbij wel op dat je de juiste afdichtingstape / schroefdraadtape gebruikt: Gastec voor gas, Kiwa voor water.
Om de verbinding bij aansluitingen goed vast te zetten, wikkel je de schroefdraadtape 3 á 4 slagen om de verbinding heen.
Tijdens het aanbrengen van schroefdraadtape wikkel je de tape altijd rechtsom; met de schroefdraad naar je toe. Begin aan de kant van de buis en houd de tape strak tijdens omwikkelen. Dit gaat het best als de tape onder de rol vandaan komt.
Henneptouw gebruik je onder meer voor het afdichten van metalen schroefverbindingen voor bijvoorbeeld water- en gasleidingsystemen.
Een soldeerverbinding wordt toegepast wanneer de leiding wordt wegegewerkt in een vloer of muur. Knelfittingen zijn niet toegestaan om te worden weggewerkt in een vloer of een muur.
Afvoertoebehoren en Riolering
Een afvoermanchet is een rubberen of kunststof tussenstuk tussen de toiletpot uitlaat en de afvoerleiding. De afvoerbuis kan direct en eenvoudig in het manchet worden geschoven, zonder gebruik te maken van bijvoorbeeld lijm. Een wc- afvoermanchet zorgt ervoor dat de afvoer water- en stankdicht wordt afgesloten.
In geval van een verstopping in de riolering kun je proberen om deze eerst te verhelpen met de ontstopper met steel (de zogenaamde "plopper"). Ga voorzichtig te werk en plaats de rubberen zuignap volledig over de afvoer. Zorg ervoor dat de plopper volledig onder water staat en pomp het water voorzichting heen en weer.
Heeft dit geen effect en zit de verstopping dieper in het riool? Maak dan gebruik van een ontstoppingsveer. Deze is verkrijgbaar in een uitvoering voor wastafel / gootsteen (afvoer 32-40-50mm) én een model voor WC / toilet (afvoer 100-110-125mm). Breng de ontstoppingsveer voorzichtig met een draaiende beweging in, om de afvoer niet te beschadigen. Heb je de verstopping bereikt? Trek de veer weer voorzichtig uit de afvoer.
Een afvoerplug wordt geplaatst in het afvoergat van de wastafel / gootsteen. Hierop wordt de sifon vastgeschroefd. Afvoerpluggen zijn verkrijgbaar in de maatvoeringen 5/4" - 6/4" waarbij de luxe uitvoeringen zijn voorzien van een open-dicht klikmechanisme om de afvoer af te sluiten. Deze luxe afvoerpluggen zijn verkrijgbaar mét of zonder overloop, zodat er voor elke wastafel een geschikt model kan worden uitgezocht.
Een plugstop is een kunststof plug voor het afdichten van de afvoer. Plugstoppen zijn meestal zwart van kleur en uitgevoerd met een metalen triangel, voor het bevestigen van een kogelketting.
Een riolering van PPC kan worden toegepast als alternatief voor een traditioneel PVC-systeem. PPC is milieuvriendelijker; de verbindingen worden gemaakt aan de hand van rubberen ringen. Bovendien is de verbinding corrigeerbaar, zodat iedere doe-het-zelver dit systeem gemakkelijk kan aansluiten.
De flexibele witte PVC-buis wordt onder meer gebruikt voor de luchttoevoer en -afvoer van ventilatiesystemen en wasdrogers. Je sluit de buis aan op de slangaansluiting van bijvoorbeeld de wasdroger en legt de slang naar buiten. Op die manier zorgt de PVC-buis voor de aanvoer van frisse lucht en de afvoer van vochtige lucht. De buis is bestand tegen temperaturen van -10°C tot +80°C.
De flexibele aluminium- of PVC-buis wordt onder meer gebruikt voor luchttoevoer en -afvoer van ventilatiesystemen en wasdrogers. Deze buizen zijn bestand tegen temperaturen van -30°C tot +110°C.
Nee. In tegenstelling tot PVC kunnen PPC buizen en koppelingen niet met lijm aan elkaar verbonden worden. De waterdichte verbinding van PPC buizen en hulpstukken vindt plaats d.m.v. de rubberen afdichtingsmachetten, die zicht in de koppelstukken bevinden.
Wasmachine
De flexibele witte PVC-buis wordt onder meer gebruikt voor de luchttoevoer en -afvoer van ventilatiesystemen en wasdrogers. Je sluit de buis aan op de slangaansluiting van bijvoorbeeld de wasdroger en legt de slang naar buiten. Op die manier zorgt de PVC-buis voor de aanvoer van frisse lucht en de afvoer van vochtige lucht. De buis is bestand tegen temperaturen van -10°C tot +80°C.
De flexibele aluminium- of PVC-buis wordt onder meer gebruikt voor luchttoevoer en -afvoer van ventilatiesystemen en wasdrogers. Deze buizen zijn bestand tegen temperaturen van -30°C tot +110°C.
Last van een trillende en schuddende wasmachine? Zorg er dan eerst voor dat de wasmachine waterpas staat afgesteld. Dit is vaak mogelijk door pootjes onderop de wasmachine. Deze pootjes zijn hoger en lager te draaien, om zo de wasmachine waterpas af te stellen. Om het schuiven op een gladde ondergrond te voorkomen, kan de wasmchine op een rubberen dempingsmat geplaatst worden. Tevens kunnen de pootjes op losse rubberen trillingsdempers worden gezet, om overlast van geluid en trillingen te verminderen.
CV-installatie
De inlage van de cv-beugel is zowel geluids- als trillingsdempend. Dit zorgt ervoor dat je geen last ervaart van de werking van de cv-installatie.
Een expansievat, ook wel drukvat genoemd, vangt drukverschillen op in de CV-installatie, die onstaan door het opwarmen en afkoelen van het verwarmingswater. In het expansievat bevindt zich een membraan, die het vat in twee delen scheidt. Het ene deel staat in verbinding met de CV-installatie en het andere deel is gevuld met stikstof.
Het vervangen of installeren van een expansievat van een cv-ketel kan een technische taak zijn die specifieke kennis en ervaring vereist. Het is belangrijk om te benadrukken dat het werken aan cv-systemen complex kan zijn en het wordt aanbevolen om een gekwalificeerde professional in te schakelen om dit te doen. Hier is echter een algemene beschrijving van de stappen die betrokken kunnen zijn bij het vervangen of installeren van een expansievat:
1. Zorg voor veiligheid: Voordat je begint, zorg ervoor dat de cv-ketel is uitgeschakeld en dat het systeem is afgekoeld om verbrandingsgevaar te voorkomen.
2. Identificeer het expansievat: Zoek het bestaande expansievat op de cv-ketel. Het expansievat bevindt zich meestal in de buurt van de cv-ketel of op de retourleiding.
3. Laat druk ontsnappen: Sluit de watertoevoer naar de cv-ketel af en zorg ervoor dat de druk in het systeem is verminderd. Dit kan worden gedaan door een radiator te ontluchten of door een aftapkraan te openen als die aanwezig is.
4. Ontkoppel het expansievat: Maak de leidingen los die het expansievat met het cv-systeem verbinden. Dit kan het losdraaien van koppelingen of het losmaken van schroefdraadverbindingen omvatten.
5. Verwijder het oude expansievat: Nadat de leidingen zijn losgekoppeld, kun je het oude expansievat van het systeem verwijderen. Dit kan betekenen dat je het expansievat van de beugels of bevestigingen moet schuiven of schroeven.
6. Installeer het nieuwe expansievat: Plaats het nieuwe expansievat op de juiste positie en zorg ervoor dat het stevig is bevestigd aan de beugels of bevestigingen.
7. Sluit de leidingen aan: Sluit de leidingen weer aan op het nieuwe expansievat en zorg ervoor dat alle verbindingen stevig zijn vastgedraaid.
8. Controleer op lekkages: Controleer op eventuele lekkages bij de verbindingen die je hebt gemaakt. Dit kan worden gedaan door de watertoevoer naar de cv-ketel weer open te zetten en het systeem onder druk te zetten. Controleer zorgvuldig op lekkages en verhelp ze indien nodig.
9. Vul het systeem bij: Zodra je er zeker van bent dat er geen lekkages zijn, kun je het systeem bijvullen volgens de instructies van de fabrikant.
Let op dat deze stappen een algemene leidraad vormen en dat specifieke cv-systemen en installaties kunnen variëren. Het is altijd raadzaam om de instructies van de fabrikant te raadplegen en eventueel professioneel advies in te winnen als je twijfelt of onzeker bent over het vervangen of installeren van een expansievat.
Verzinkt stalen buizen worden gebruikt in centrale verwarming installaties met radiatoren. In het algemeen wordt de cv-ketel aangesloten met 22mm cv-buis en de aftakkingen naar de radiatoren met 15 mm cv-buis.
Wanneer de radiator niet goed warm wordt, of er borrelende of tikkende geluiden te horen zijn bevindt er zich waarschijnlijk lucht in de installatie. Om de cv-installatie te ontluchten, volg je de volgende stappen:
1. Zet alle radiatorkranen open en daarna de thermostaat op de laagste stand. Draai na ca 10 minuten alle radiatorkranen weer dicht.
2. Begin bij de laagste radiator in de woning en werk zo naar boven toe. Draai de ontluchter op de radiator open met een ontluchtingssleutel. Vang het water op met een doek, zodra dit ontsnapt en draai de ontluchter weer dicht.
3. Ontlucht op deze manier alle radiatoren en draai daarna alle radiatorkranen weer open.
4. Zet de thermostaat weer aan en controleer of de waterdruk in de cv-installatie minimaal 1,5 bar is. Is dit niet het geval, dan dient de installatie bijgevuld te worden.
Wanneer de druk in de cv-installatie onder de 1,5 bar staat, dient deze bijgevuld te worden. Dit is mogelijk volgens het volgende stappenplan:
1. Zet de thermostaat op de laagste stand en wacht totdat de installatie is afgekoeld.
2. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Vul de slang voorzichtig met water en sluit de waterkraan.
3. Sluit de andere kant van de vulslang aan op de vulkraan van de cv-installatie. Draai eerst de waterkraan open en daarna voorzichtig de vulkraan een kwartslag.
4. Draai bij een druk van 1,8 bar eerst de vulkraan dicht en daarna de waterkraan.
5. Ontlucht de installatie / radiatoren en vul daarna eventueel nog iets bij.
6. Koppel tot slot de vulslang los van de vulkraan/waterkraan en zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand.
Je kan alles zelf uitzoeken, maar waarom zou je? Sanivesk helpt je graag met een team van experts die voor je klaar staan. Ze helpen je met het zoeken van de juiste materialen tot aan het uitvoeren van je klus. Zo houd jij meer tijd over. Wel zo makkelijk. Zeg het maar, waar kan jij wat extra hulp bij gebruiken?